Historie

2024

6 april 2024

Op deze datum bracht CEO haar laatste concert in de bestaande samenstelling onder leiding van Ruben de Grauw.  “Zoeken naar evenwicht tussen water, vuur, lucht, aarde met behulp van zang, zandkunst, gedichten, kleur, licht.” Water, aarde en lucht. Elementen met positieve en negatieve krachten die we kunnen én waarnemen om ons heen, maar ook in ons zelf. Los van elkaar, in verbinding en in balans met elkaar. Alles en iedereen is voortdurend op zoek naar evenwicht. In het concert lieten we u de elementen op verschillende manieren ervaren. Waar ligt uw evenwicht?

De muziek die werd gebracht was van de componisten Esenvalds, Stanford, Tichele, Barnum, Cooke, Goodall, Lauridsen, Orlando, Gimon, verrast, ontroerd en schuurt.

U kent de originaliteit van CEO, ook nu lieten we verschillende kunstvormen spreken: muziek door het koor en pianist, maar ook zandkunst door Henrike van Engelenburg, leerlingen van de Vrije School Breda die gedichten van Gertjan Endedijk voordragen en actief bijdragen. Een regisseur heeft de presentatie van het koor vormgeven.


2023

12 november 2023

Op deze datum verleende CEO haar medewerking aan Bach in Ginneken. Op het programma stonden koorwerken van Johann Sebastian Bach, Heinrich Schütz, Giovanni Legrenzi en John Tavener. Hoofdmoot vormde dit keer de Bach-cantate ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’.

29 oktober 2023

In mei 2022 was het 25 jaar geleden dat Ruben voor het eerst als dirigent voor het Jeugdkamerkoor Plurale Tantum stond. Ruben mocht zelf een cadeau uitkiezen en je raadt het al: Ruben wilde graag een concert geven met zo veel mogelijk mensen die ooit bij hem hebben gezongen (of nog steeds bij hem zingen).

Op 29 oktober 2023 om 14u voerde we de Carmina Burana uit in de versie met twee piano’s en slagwerk.

1 oktober 2023

Cappella ex Occasione liet de Venetiaanse muziek klinken, de San Marco en de Sacramentskerk vertellen: Hoe verliep de opbouw van Meerstemmig naar Meerkorig? Wat is de overeenkomst in akoestiek tussen beide kerken? Wie zijn de componisten die behoren tot de Venetiaanse School? Wat is de beste plek in de kerk om te luisteren? Wanneer begonnen instrumenten een rol te spelen bij koormuziek? Hoe klinken trombones uit die tijd? Waarom kunt u trots zijn op de Bredase Sacramentskerk/Zandberg58?

11 maart 2023

Cappella ex Occasione bracht, in samenwerking met het Brabant Chamber Orchestra, Eternal Light, muziek om te ondergaan.
´Laat de muziek over je heen komen en ervaar wat het met je doet!´2022

22 december 2022

CEO heeft dit jaar weer een kerstconcert ten gehore kunnen brengen met als titel “I wonder as I wander” in samenwerking met het Symfonisch Collectief Breda. Er zijn nummers ten gehore gebracht van onder meer Biebl, Praetorius, Bardos, Chilcott, Dove. Dit concert is ook uitgevoerd op 17 december 2022 in de H. Bartholomeus kerk te Zevenbergen. Een aangepaste versie van dit concert is op 15 december 2022 uitgevoerd tijdens het Alzheimer café in Etten-Leur.

Zondag 10 juli 2022

Prinsenhage klassiek

CEO heeft dit jaar haar medewerking weer kunnen verlenen aan Princenhage Klassiek en heeft een drietal optredens gegeven in de binnentuin van het Princenhaags museum.

2021

Dit jaar heeft CEO helaas door de Corona beperkingen en de daarmee gepaard gaande beperkte repetitie mogelijkheden geen eigen programma kunnen voorbereiden.

woensdag 13 oktober 2021 

CEO heeft meegedaan met het Ocrum festival. Hierbij is muziek ten gehore gebracht van Duruflé, Saint Saëns, Poulenc, Milhaud, Fauré en Debussy,

2020

zaterdag 8 februari 2020 te Tilburg

CEO heeft op deze dag haar medewerking verleend aan een studiedag van dirigenten van de stichting Maestro.

Dit jaar heeft CEO helaas geen uitvoeringen kunnen verzorgen door de Corona beperkingen.

2019

zondag 17 november 2019 in Breda

Breda viert Manneke

Een van de vele activiteiten tijdens dit weekeinde was het concert van CEO in de Grote Kerk.

Voor een beschrijving van dit concert verwijzen wij u graag naar deze recensie.

 

zaterdag 15 juni 2019 in Bergen op Zoom
en zondag 16 juni 2020 in Breda

“Ook dit concert blinkt uit in verscheidenheid en prachtige muziekwerken”, aldus de dirigent.
CEO heeft met dit concert verrast met geestelijke muziek van Byrd, Todd, Jenkins, Tallis, Weir en Purcell. Misschien herinnert u zich nog Song for Athene van Tavener, dat gezongen werd tijdens de begrafenis van Diana, Princess of Wales. Van Stanford bracht CEO On Time ten gehore, de eeuwige strijd tegen de tijd. Bij deze muziek waant u zich in een Britse kathedraal.

Ook de wereldlijke muziek kwam aan bod. Liefdesperikelen, natuur en politiek werden bezongen in de muziek van Dowland, Wilbye, Stanford, Elgar en Britten. Blackbird, het beroemde lied van de Beatles, klinkt vast heel herkenbaar. En in Weather Report van Chilcott hoort u de regen tikken. Ter afwisseling van het a capella koorprogramma speelde koorlid Jeroen de Jong drie intermezzo’s van Britten op sopraansaxofoon.

zondag 30 juni

Prinsenhage klassiek

Prinsenhage klassiek bestond dit jaar uit miniconcerten van 13 Harpisten Harp Studio Annelies Houtman / Bocca Bella / Bredaas Saxofoon Duo / Cappella ex Occasione / Duo Grout – de Jongh / Famuze / Fluit ensemble Beaufort Nieuwe Veste / Jeugdorkest Cecilia Princenhage / Niek van Uden – Luteijn / Salonkwartet L’Oiseau / Strijkorkest De Camera / Trio Bestevaer / Trombone kwartet Nieuwe Veste

CEO verzorgde drie keer een optreden van een half uur in de tuin van Haagweg 392.


2018

zondag 22 december

Op uitnodiging van de Stichting Cultuur Moerdijk heeft CEO samen met Klarinet Orkest Skertso een kerstconcert gegeven in de Sint-Bartholomeuskerk in Zevenbergen.
Zaterdag  3 november

MEMENTO, een gedenkwaardig concert

Najaarsconcert samen met strijkorkest Archi Amici.

Voor dit concert repeteerde Carlo, dirigent van Archi Amici een aantal keer met Cappella ex Occasione en Ruben. Een waardevolle ervaring waarbij zowel zangers, strijkers en dirigenten diverse gezichtspunten meekregen van elkaar, van de muziek en de intentie van de componist.

Het programma was afwisselend en bestond uit koorwerken, zowel a capella als begeleid en werken voor strijkorkest.

  • James E. Moore – An Irish Blessing
  • Philip W.J. Stopford – Do not be Afraid
  • Arthur Seymour Sullivan – The Long Day Closes
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Andante voor cello solo en strijkers, solist Arjan Lammerts
  • Niels Wihelm Gade – Noveletten op. 53
  • Dieterich Buxtehude – Jesu, meines Lebens Leben
  • Johann Sebastian Bach – O Jesu Christ, mein’s Lebens Licht
  • Gabriel Fauré – Requiem, solist Ronald Dielemans
  • Robert Heppener – Im Gestein (1992)
Zomer Podium in de Grote Kerk Breda op 1 juli

Misschien heeft u onze eerste uitvoering van het Requiem van Fauré op 27 maart in Chaam gemist. Gelukkig kunt u dit werk alsnog beluisteren op 1 juli in de Grote Kerk in Breda in de reeks Zomer Podium. Voorafgaand aan het requiem zingt CEO van Francis Poulenc de werken ‘Litanies à la Vierge’ en ‘Quatre petites prières de Saint François d’Assise’ en van Maurice Duruflé de composities ‘Notre Père’ en Ubi Caritas’.

 

 

 

 

 

Requiem Fauré op 27 maart

Op uitnodiging voerden wij op dinsdag 27 maart het requiem van Gabriel Fauré uit in de Ledevaertkerk, Dorpsstraat 1 Chaam.

 

 

 

2017

Zaterdag 23 december

Kerstconcert in samenwerking met Cantabile en organist Mark van Nispen in de Grote Kerk van Breda. De rode draad in het programma werd gevormd door Franse componisten, zoals Marc-Antoine Charpentier, Michel-Richard Delalande, César Franck en Christopher Muscat. De koorwerken in het Latijn en Frans omspanden eeuwen van vocale kerstmuziek: van de middeleeuws tot en met hedendaags. Guillaume Dufay, Marc-Antoine Charpentier, J. Mouton, Francis Poulenc, Michel-Richard Delalande, César Franck en Christopher Muscat. Een bekend oud-Frans kerstlied (Il est né le Divin Enfant) was te horen in een arrangement van Kurt Suttner.

Er waren veel bezoekers en de kerk zat vol tot achter het hek.

 

 

 

 

 

Zaterdag 28 en zondag 29 oktober

Concertlezing met Jan Brokken over De Gloed van Sint Petersburg in resp. de Johanneskerk in Breda en de Sint Catharinakapel in Bergen op Zoom. Beide concerten waren uitverkocht!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 9 juli

Meerdere concerten in verschillende tuinen in Princenhage tijdens de themadag Princenhage Klassiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 4 en zaterdag 6 mei

Een vredesconcert in de Grote Kerk te Breda na de dodenherdenking op 4 mei en een tweede uitvoering op 6 mei in de Catharinakerk in Eindhoven.

 

Vrijdag 27 januari

Vijf concerten van een half uur in de Lutherse Kerk in Breda tijdens de Cultuurnacht.

 

 

 

 

 

2016

Zaterdag 5 november

Slotconcert van 2016 in de Lutherse Kerk te Breda met een mooie selectie uit ons repertoire van de afgelopen 10 jaar dat we daarvoor hebben uitgevoerd in o.a. de Lutherkirche in Georgsmarienhütte tijdens een concertreis naar Osnabrück van 27 t/m 30 oktober.

 

Zaterdag 24 + zondag 25 september en zaterdag 1 oktober + zondag 2 oktober

Een grootse uitvoering van het 40-stemmige werk Spem in Alium van Thomas Tallis. Dit werk werd ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van het Sacramentskoor met 7 gastkoren uitgevoerd in resp. de Oude Kerk in Delft, de Sint Jan’s kathedraal in ‘s-Hertogenbosch, de Catharinakerk in Eindhoven en de Sacramentskerk in Breda. Het werk werd gedirigeerd door de bekende Engelse dirigent David Hill en ook door onze eigen Ruben de Grauw.

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 11 juni

In 2016 bestaat CEO 10 jaar. Om dit feit te vieren zal op 11 juni de Sacramentskerk worden omgetoverd tot een podium waarop de negen muzen zullen acteren in allerlei verschillende kunstvormen. Natuurlijk zal CEO hierin werken zingen van allerlei componisten die zich door muzen hebben laten inspireren. Er zal ruimte zijn voor dans, dichtkunst, instrumentale muziek op verschillende instrumenten en alle uitingen zullen met prachtige lichtkunst worden ondersteund.

Kijk hier nog even terug voor reacties op deze fantastische avond en bekijk de foto’s.

 

 

 

 

 

2015

Donderdag 24 december

Kerst2015_flyerIn de kerstnacht van 24 op 25 december precies om middernacht brengt CEO samen met Gemengd Koor Cantabile o.l.v. Ad van Unen en m.m.v. van Aart Bergwerff (orgel) weer een prachtig kerstconcert in de Grote Kerk van Breda.

Er worden werken uitgevoerd van Antonio Vivaldi (Magnificat), John Rutter, Arvo Pärt, Ralph Vaughan Williams, Philip Stopford, Eric Witacre en enkele bekende Christmas Carols.

 

 

 

 

 

Zaterdag 26 september
Koorconcertlezing ‘Baltische zielen’ met de schrijver Jan Brokken

Baltische zielen_flyer

Capella ex Occasione voert werken uit van de componisten Arvo Pärt, Cyrillus Kreek, Veljo Tormis (Estland), Pēteris Vasks (Letland) en V. Miškinis (Litouwen). Jan Brokken leest passages voor uit zijn boek Baltische zielen.

Een première: voor het eerst brengt Jan Brokken een Baltisch programma met een compleet kamerkoor. Een niet te missen kans om kennis te maken met de rijke zangtraditie van de Esten, Letten en Litouwers. met werken van Baltische componisten in samenwerking met de Vrije Boekhandel Breda.

 

 

 

Zaterdag 19 september 2015
Concert ‘Baltische zielen’ in de Catharinakerk Eindhoven in het kader ‘Muziek in de Cathrien’.
Locatie: De Catharinakerk, Kerkstraat 1, 5611 GH Eindhoven
Aanvang 15.00 u

Zaterdag 18 april 2015

Voorjaarsconcert ‘Jesu meine Freude’
Aanvang 20.15 u
Laurentiuskerk Ulvenhout

 

 

 

 

 

 

2014

16, 22 en 23 november in resp. Kasteel Doornenburg, ANNAstede in Breda en Trouwkerkje in Etten-Leur

‘In Flanders fields’, een concert rond het thema WOI met muziek van Vlaamse componisten.

Flanders_A6_flyer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 juni in Chaam en 22  juni in Breda

 
‘Zomerconcert’, muziek van Rossini, Brahms, Lauridsen, Gjeilo e.a.
met medewerking van pianist Guillermo Quintero Rojas

 

 

 

 

 

 

5 april in de Bavokerk in Raamsdonk

 een drietal versies van het Stabat Mater van de componisten Tuma, Rheinberger en Kodaly  met medewerking van Mark van Nispen die het Pelsorgel en het Verschuerenorgel bespeelde.

 

 

 

 

 

 

2013


25 december Kerstnacht in de Grote Kerk in Breda.
Voor de eerste keer een gezamenlijk concert met Gemengd Koor Cantabile met muziek van o.a. Monteverdi, Praetorius en Schütz.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 juni  Tudor Music uit de Engelse Renaissance. A capella concert in de Waalse Kerk rond Mary Tudor, Bloody Mary. Monologen onderbroken door vocale werken van William Byrd, Thomas Tallis, Thomas Weelkes, Orlando Gibbons, Richard Deering. Aan het concert wordt medewerking verleend door Vertelkring Breda.

 

 

 

 

 

 

 

25 januari Cultuurnacht Breda , Ontmaskerde muziek uit Italië
Rossini – Il carnevale Di Venezia en werken van Coppini

 

2012

Sehnsucht:  Quartette van Brahms begeleid door pianiste Cynthia Liem, die daarnaast Lisztbewerkingen speelde van een aantal Schubert liederen; het programma is aangevuld met koorwerken van tijdgenoten Schubert, Schumann en Rheinberger. I.s.m. dramaturg Casper van der Aa.

Voorjaar
Sweelinck-concert Optreden in Zaltbommel in het kader van het Sweelinck-festival. Psalmen van Sweelinck en Daan Manneke a capella uitgevoerd, afgewisseld met muziek op portatief en clavecimbel.

2011
Najaar
Goed Mis concert t.g.v. het 5-jarig bestaan van CEO. Pange Lingua en Os Justi van Bruckner, Mis van Stravinsky en de Mis in e-moll van Bruckner, begeleid door Nieuwe Veste Blazers Collectief.
Voorjaar
‘Hymns to the Saints’ met werken van de Franse componist Francis Poulenc en de Engelse componisten Benjamin Britten en Herbert Howells. Begeleid door organist Mark van Nispen.

2010
Najaar
‘Souterliedekens’ en Ego Flos Campi van Clemens non Papa stonden centraal in dit concert; met ook muziek van Josquin des Prez en Orlando di Lasso. In samenwerking met Het Kessels Saxofoonkwartet.
Voorjaar
‘Dulce Embeleso’ –  Mexicaanse componisten uit de 20e eeuw met werken van Blas Galindo, Caimerez Mabarak, Miquel Matamoros, Miquel Bernal Jiménez ; met medewerking van gitarist Santiago Lascurain

2009
Najaar
Paz Eterna’ Het Officium Defunctorum van Tomás Luis de Victoria en Motetten van Francisco Valls
Voorjaar
American Composers’  Nederlandse première Requiem Eleanor Daley en werken van Lauridsen, Whiteacre en Gershwin.

2008
Najaar
20e Eeuw in Klank en Beeld
Nederlandse koormuziek uit de 20e eeuw. Met werken van Escher,
Diepenbrock, Voormolen, Andriessen, Badings, de Leeuw, Manneke en Bulsink
Met medewerking van kunsthistorica Rebecca Nelemans.
Voorjaar
Op uitnodiging van de Stichting Steunfonds Antoniuskathedraal in Breda verzorgde Cappella Ex Occasione het jaarlijkse benefietconcert voor de sponsors en ‘Vrienden van’ de kathedraal. Uitgevoerd werden het Gloria van Vivaldi, het Te Deum en Jubilate Deo van Purcell, voor altus en orkest en het Nisi Dominus, eveneens van Purcell. Een en ander in samenwerking met het orkest Camera Musicorum Bredana o.l.v. Paul DeMeyer.

2007
Najaar
Membra Jesu Nostri’ van D. Buxtehude
Voorjaar
Duitse Romantiek’ Geestelijke muziek uit de Duitse Romantiek. Uitgevoerd werden onbekende werken van bekende componisten zoals Brahms, Schumann en Wolff.

2006
Najaar
Tegenstellingen in de 20e Eeuw’ met werken van Sjostakovitsj, Howells (Requiem) en Duruflé.
Voorjaar
Stabat Mater’ van de Tsjechische componist F.Tuma in combinatie met het Stabat Mater van Pergolesi.